Als revalidatietrainer werk ik veel met paarden met een blessureverleden. Met veel inzet en liefde hebben de eigenaren met hun paard meestal al een heel (medisch) traject afgelegd, hoge kosten gemaakt en tijd in geïnvesteerd. Dan komt het moment dat de dierenarts zegt dat ze het paard weer mogen gaan opbouwen. Om hierin het paard niet te overbelasten kiezen sommige eigenaren ervoor hun paard in training te zetten bij een revalidatietrainer zoals ik. Zij nemen contact met ons op als ze zich oriënteren waar ze hun paard in training willen zetten.
Onze eis dat het paard eerst langs onze dierenarts Linda van Diepen van Horse in Motion gaat, zorgt dan wel eens voor wat vraagtekens en onbegrip. Daarom wil ik hier graag uitleggen waarom wij deze eis zo duidelijk stellen.
Ik heb sterk de behoefte om iets te schrijven over het veilig laden en lossen van je paard. Dat is vooral ingegeven doordat ik zowel bij ons op het terrein, als op andere plekken dingen zie gebeuren die in mijn ogen echt niet kunnen en soms zelfs levensgevaarlijk zijn, zowel voor het paard als voor de mens.
Deze blog gaat niet over hoe je een paard op de trailer krijgt. Er zijn heel veel gedragstrainers die dat veel beter kunnen dan ik.
Als dressuurruiter rijden met een hartslagmeter voor paarden?
Mijn prachtige 6-jarige Uphill x Burggraaf ruin is een groot en massaal paard. Hij beweegt groot, had veel moeite met zijn balans en voelde snel moe aan. Resultaat: ik ging steeds minder met hem doen, omdat ik het gevoel had dat hij niet meer aankon. Maar minder doen bracht me niets, ik had niet het gevoel dat hij sterker werd en ik wist steeds minder goed wat wel en wat niet te doen. Ondanks dat ik al mijn hele leven paarden train op mijn gevoel, schoot dat gevoel mij nu tekort.
In dit tweede deel van onze gezamenlijke blogserie over longeren zul je leren waar je tijdens het longeren naar kunt kijken.
In deze blog gaan we dieper in op het leren kijken naar de bewegingen van het paard. Want je kunt pas corrigeren als je weet waar je naar moet kijken en wat het normale patroon is.
Als je je paard in balans gaat brengen aan de longeerlijn, dan is het noodzakelijk dat je voldoende ruimte hebt om hem te corrigeren. In een longeerkraal of ook wel longeerton, longeercirkelof roundpen genoemd, is te weinig ruimte. Op zo’n cirkel zal je paard geneigd zijn om steun te zoeken aan de omheining en dat is nu juist niet de bedoeling. Het beste kun je longeren in een (afgezette) rijbaan of grote paddock. De bodem moet vlak en stabiel zijn.
In september gaan we van start met een nieuwe opleiding paarden trainen en ik vertel je graag waarom ik deze stap heb gezet.
Al jaren krijg ik regelmatig de vraag of ik niet een eigen paardenopleiding op wil gaan zetten. Een opleiding waarin mijn manier van paarden trainen centraal staat en ik mijn kennis over kan dragen op een veel grotere groep bevlogen ruiters. Mijn antwoord was steevast:“Ikke niet!”Het leek me veel werk, wat ook zo is, en iedereen leek wel een eigen opleiding te beginnen! Maar de grootste aarzeling zat ergens anders.
Een opleiding ‘moet’ mensen opleiden tot ‘iets’, zo dacht ik. Leerlingen moeten na zo’n opleiding ‘instructeur’ zijn of ‘trainer’. En daar heb ik nooit een goed gevoel bij gehad. Er is een gigantische wildgroei aan trainers en instructeurs. En instructeurs in de paardenwereld worden opgeleid door instructeurs van instructeurs en dat heeft zo mijn bedenkingen.
In dit eerste deel van onze gezamenlijke blogserie ‘longeren, een serie leerzame blogs van Mireille den Hoed & Emma Bljidenstein’ zullen Mireille en ik je meenemen in de bijzondere wereld van het longeren.
Veel mensen longeren regelmatig hun paard en velen gebruiken hier hulpteugels voor. Denk aan de Pessoa, de slofteugel, de longeerhulp, bijzetteugels of de Concord. Weer anderen werken met een dubbele longe. Het onderwerp dubbele longe laten we even voor wat het is, dat komt in een volgende blog aan bod. En steeds meer mensen longeren met een enkele longe en zetten het paard niet bij. Dat is een hele goede ontwikkeling!
Mireille den Hoed
Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur
Plagweg 16 - 7399 RN - Empe
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl