Stal Mireille
Slide background

Let Op!

Vanaf 1 September

is ons nieuwe adres:

(Omgeving Apeldoorn)

Plagweg 16

7399 RN

Empe

Symptoombestrijding is het bestrijden van klachten, zonder hierbij de oorzaak van de klachten weg te nemen.

Ik denk dat iedereen wel eens aan symptoombestrijding doet. Als je hoofdpijn hebt en je neemt een pijnstiller, dan doe je al aan symptoombestrijding. Je weet in veel gevallen misschien niet waar de hoofdpijn vandaan komt, maar neemt deze wel weg door simpelweg de pijnprikkel uit te schakelen. En zo zijn er meerdere manier van het bestrijden van (pijn) symptomen.

Bij het omgaan met paarden doen we ook vaak aan symptoombestrijding. Je kunt bijvoorbeeld je paard op ijzers zetten als je veel over de weg gaat. Je zou er ook voor kunnen kiezen minder over de weg te gaan zodat de ijzers niet nodig zijn, maar dat is zowel voor het paard als voor jou misschien geen goede oplossing. Hij heeft dan liever ijzers en gaat WEL naar buiten, dan dat hij op blote voeten staat en alleen nog maar zijn rondjes in de bak mag lopen. Prima dus, deze vorm van symptoombestrijding.

Anders wordt het, wanneer je aan sympoombestrijding doet en het paard lijdt hieronder. Zo kun je bijvoorbeeld de neusriem heel strak aantrekken als het paard de tong over het bit gooit. Of zijn mond regelmatig opent. Met deze vorm van symptoombestrijding heb ik meer moeite. Helaas gebeurt het niet zelden dat ik bij iemand die voor het eerst bij mij komt lessen, de neusriem amper open krijg, zo straks zit hij. Andere redenen die ik hoor voor het aansnoeren van de neusriem zijn "ik kan hem anders niet houden" of "hij rommelt anders teveel met zijn tong / mond".

In dit geval denk ik dat het beter is uit te vogelen waarom het paard dit doet. Zodat je er iets aan kunt doen. Daar heeft het paard meer aan en jij als ruiter uiteindlijk ook! Als er iets mis is met de aanleuning heeft je paard ergens last van. Dit kan van alles zijn. Het is jouw taak uit te zoeken wat het is en vervolgens het probleem op te lossen!

Een ander mooi voorbeel van symptoombestrijding is het zogenaamde "klapijzer'. Hier kom ik een andere keer op terug.

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling  CRKBO Instelling sbb beeldmerk