Stal Mireille
Slide background

"Zij die nooit van mening veranderen,

hebben zelden iets geleerd"

Charlie, mijn oude pony van 31 jaar, is nog in prima gezondheid. Maar....hij gaat, natuurlijk, wel achteruit.

Nu heb ik altijd veel moeite met mensen die in mijn ogen te lang met hun dier door tobben. Ik vind het een voorrecht dat wij als mensen, over het leven en dus ook over de dood van een dier mogen beslissen. Dieren hoeven niet te lijden, wij mogen ze uit hun lijden verlossen. Anders nog, in veel gevallen kunnen wij er voor zorgen dat dieren niet eens hoeven te lijden.

Zo wil ik het ook voor Charlie. Ik wil niet te laat zijn. Maar wanneer ben je te vroeg? Kun je te vroeg zijn?

Charlie is oud. Hij is achter heel slap en soms lijkt hij wel dronken. En hij is schonkig aan het worden op zijn rug en kont. Maar op zijn ribben heeft hij nog een lekker speklaagje. Hij eet goed, poept goed, speelt nog met zijn vriendjes, draaft door de weide, jaagt andere paarden weg bij de drinkbak als hij wil drinken. Geen reden om hem nu naar de eeuwige weilanden te brengen zou je denken. Maar wanneer dan wel? Als hij achter zo slecht is dat hij op een dag niet meer kan opstaan na het rollen? Als hij weg gejaagd wordt maar hij niet meer snel genoeg uit de voeten kan en klappen krijgt? Of, erger nog, valt?

NEE, dan is het dus te laat!!

En wanneer is het te vroeg? Is er een 'te vroeg'? Voor Charlie maakt het niet uit. Of hij nu gaat of pas over een jaar. Hij is al jaren met pensioen, heeft een super leven gehad. Ik heb de tijd gehad mijn fouten 'goed' met hem te maken. Maar ook dat is weer een stukje egoisme. Op wat wacht ik? Hoe weet ik of het de tijd is? Kan ik mezelf nog in de spiegel kijken als ik te LAAT ben? En ik hem uit zijn lijden moet laten verlossen omdat hij niet meer op kan staan? In elkaar is geslagen?

Na dat ik hem afgelopen weekend weer heb gezien zijn dit zo mijn hersenspinsels.... Wat een moeilijke beslissing.....

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling CRKBO Instelling sbb beeldmerk