Stal Mireille
Slide background

"Zij die nooit van mening veranderen,

hebben zelden iets geleerd"

Headshaken (voluit het headshaking syndroom) is een stoornis bij paarden waarbij de dieren knikken, schudden of slaan met het hoofd. Dit kan in minder en meerdere mate voorkomen, in sommige gevallen zelfs zo erg dat berijden van het dier (tijdelijk) niet meer mogelijk is.

De eerste keer dat ik met een headshaker in aanraking kwam wist ik niet wat ik zag. Het dier schudde en sloeg zo erg met het hoofd dat je je best moet doen zijn hoofd te ontwijken. Vervoeren van dit paard wat bijna niet mogelijk; de trailer slingerde alle kanten op.

Het paard kwam bij ons in training en ik ging met hem aan het werk. En wat ik merkte was dat daar waar het paard zich kon ontspannen, het shaken aanzienlijk verminderde. En het paard kon zich ontspannen als hij in de zogenaamde verticale balans (links/rechts balans) was hersteld en zijn rug durfde los te laten.
Om hem te leren zijn rug te ontspannen ging ik met hem slingeren. Hierbij stuur je het paard steeds van links naar rechts en terug. Je wacht tot hij / zij het gewicht verplaats en kiest om de andere kant op te gaan, daarna stuur je weer terug. Deze oefening leerde ik van Antoine de Bodt en blijkt zeer effectief bij onder andere headshakers. De slingers kunnen worden gecombineerd met kleine (halve) voltes.
De oefening ziet er als volgt uit;

SlingerlijnenSlingerlijn

Door het slingeren wrik je als het ware de rug los en heeft het paard weinig tijd om zich vast te zetten.
Omdat het paard steeds eerder richting zal kiezen worden de slingers steeds kleiner. Om deze oefening correct uit te voeren moet je goed weten hoe te sturen en een goed ruitergevoel hebben om te voelen wanneer het paard zijn gewicht verlegd. Ga dit niet zomaar alleen thuis proberen; bij verkeerd gebruik van de oefening kan het meer kwaad doen dan goed!!

Afijn; de oefening werkte super en het paard ging steeds minder shaken en vaker de lengte nemen, oftewel nageven. Ook op stal werd het shaken aanzienlijk minder tot uiteindelijk nihil.
Na 2 weken kwam zijn baasje kijken. En geloof het of niet; het paard begint bij zien / horen van zijn baasje DIRECT te shaken. Ga dat maar eens uitleggen aan liefhebbend paardenbaasje...

De dame in kwestie ging in de jaren daarna actief zowel met zichzelf als met haar paard aan het werk en met vallen en opstaan, ups en diepe downs, is het paard ook bij haar volledig shakevrij gekomen.

Dit voorbeeld zal ik nooit vergeten. Natuurlijk is ieder paard anders en zijn er verschillende manieren en oorzaken van shaken maar ik geloof er heilig in dat het heel vaak met geestelijke en lichamelijke spanning te maken heeft.

Naderhand volgden er meer paarden welke ik door middel van andere training (zo goed als) shakevrij heb gekregen.

De headshaker die ik momenteel in training hebt shaked linksom amper, rechtsom des te heftiger. Het is een extreem links gebogen paard..... En dit komt bij veel shakers voor. Zegt dat niet veel?

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling CRKBO Instelling sbb beeldmerk