Stal Mireille
Slide background

Let Op!

Vanaf 1 September

is ons nieuwe adres:

(Omgeving Apeldoorn)

Plagweg 16

7399 RN

Empe

Blog van Mireille den Hoed over het gevaar van teveel buiging in de hals.

In deze blog wil ik het graag hebben over buiging in de hals. En dan vooral over het ‘gevaar’ van teveel buiging in de hals.

Wat gebeurt er als je teveel buiging in de hals vraagt of krijgt?

Wat ik vaak zie, is dat er onbedoeld te veel buiging in de hals wordt verkregen bij het rijden van een wending. Bij een volte, maar ook bij de ‘gewone’ wendingen aan het einde van de lange en korte zijdes (hoeken). Teveel buiging in de hals betekent altijd balans verlies en balansverlies willen we koste wat het kost vermijden bij het rijden van een paard.

Het dragende paard

Veel ruiters rijden wendingen met de binnenhand. De neus van het paard wordt door de binnenhand naar binnen gestuurd en het lichaam van het paard volgt de neus. Maar…. hierdoor gaat enorm veel balans verloren! Door teveel buiging in de hals naar binnen, verliest het paard zijn compacte houding en daarmee kracht. Een paard met zijn gewicht teveel naar de buitenschouder, kan dan niet ‘tot dragen’ komen. Met ‘dragen’ bedoel ik dat het paard achter meer gewicht opneemt en in staat is om optimaal te presteren. Alleen een in balans gaand paard is in staat om de oefeningen die we van hem vragen correct uit te voeren.

 Voorbeeld Mireille den Hoed van paard met teveel buiging in de hals.

Op deze foto is goed te zien dat de neus van het paard naar binnen wordt gehaald door de hand van de ruiter. Het paard verliest hierdoor balans naar de buitenschouder en kan onmogelijk tot dragen komen.

Voorbeeld Mireille den Hoed van paard met teveel buiging in de hals.

Op deze foto is het misschien wat moeilijker te zien, maar ook hier heeft het paard teveel buiging in de hals waardoor hij balans verliest. Daarnaast gaat het paard veel te diep. De neus is te ver terug.

Je paard leren buigen

Buiging moet ontstaan vanuit het binnenachterbeen, niet vanuit de hand van de ruiter. Als je een wending wilt rijden, dan is het de bedoeling dat je de schouders van het paard stuurt en niet de neus. Hoe meer de schouders recht voor je blijven, hoe beter het paard in balans kan blijven. Je vraagt bijvoorbeeld wel stelling door je binnenhand wat hoger en opzij te doen, maar het is heel belangrijk dat je tegelijkertijd met je buitenhand de schouder begrenst.

Voorbeeld Mireille den Hoed van paard in een grote wending met een rechte hals.

Een grote wending met een rechte hals. De buiging moet komen vanuit het binnenachterbeen van het paard, niet vanuit de hand van de ruiter.

Controle over de schouders

Om zeker te weten of je een goede controle over de schouders hebt kun je de volgende oefeningen doen:

  • Rijd een volte in stelling buiten. Je stelling vragende hand (buitenhand in dit geval) mag wat hoger. Door je gewicht op binnen te houden en 2 handen naar binnen te zetten, vraag je de schouder naar binnen.
  • Rijd vervolgens een volte met teveel buiging in de hals naar binnen en zet met 2 handen de schouder wat naar buiten.
  • Lukt dit, dan heb je controle over de schouder. De volgende stap is dan om te gaan voelen wanneer het gewicht links en rechts correct verdeeld is. Wissel dit af en ervaar wat dit betekent voor de balans van het paard, maar doe het altijd heel bewust.

Naast dat dit een mooie manier is om te kijken of je controle hebt over de schouder, is het ook een mooie oefening om je paard losser en rechter te krijgen. Ook op de rechte lijn kun je met het gewicht op de schouders ‘spelen’.

Vragen over een paard leren buigen?

Moeite met deze oefening? Je paard correct leren buigen? Ik help je er graag mee! E-mail mij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Vul het contactformulier in.

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling  CRKBO Instelling sbb beeldmerk