Stal Mireille
Slide background

"Zij die nooit van mening veranderen,

hebben zelden iets geleerd"

Diep, diep, diep, dieptepunt..... Juli 2010 ZZ-Licht in Ermelo.

Het rijden ging werkelijk al aller beroerdst, maar het aller grootste dieptepunt moest toen nog komen, namelijk mijn protocol.

Ik kan nog niet goed beslissen wat het ergste is; dat er op mijn protocol ongeveer bij elk punt staat 'mond open', dat ik 52% heb gescoord of dat er onderaan mijn procotcol staat 'paard oogt erg moe'. Dit moet anders, Tino is niet moe, Tino is dood ongelukkig!

Me een ongeluk gegoocheld, HOE ga ik dit oplossen?! Er moet een andere manier zijn dan de manier waarop we nu bezig zijn, het roer gaat om. Uiteindelijk op de site paardenrecht gekomen en zo bij Mireille. Mijn verhaal verteld en een afspraak gemaakt om een dag te komen kijken. Dit alles vindt plaats in september 2010.

Bij het theoriegedeelte moet ik me inhouden om niet hard op te juichen:-) Het liefst wil ik mijn paard NU ophalen, dit is het! Na het theoriegedeelte worden er nog een paar paarden gereden, de twijfel slaat toe. Dit is niet zoals ik het gewend ben, ik kom van een echte dressuurstal. Ik vraag Mireille continu wanneer ze de paarden gaan oppakken, 'korter' gaan maken, meer oprichten. Zo kan ik natuurlijk de ring niet in.... wat een domoor was ik toen. Met een dubbel gevoel ga ik naar huis.

Misschien kan ik toch eerst nog eens een ander bit proberen en een nieuw zadel, een osteopaat, de tandarts en een thermografie. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of ik heb het gedaan. Duizende euro's heeft het me gekost en het bracht ons helemaal niets! Ondertussen bleef Mireille maar in mijn hoofd hangen. Het was niet alleen de totaal andere manier van rijden en omgaan met paarden, het was ook de angst om uit mijn wereldje te stappen, het anders te gaan doen dan alle anderen.

In mei 2011 zijn onze stallen thuis klaar en kan Tino thuis komen, eindelijk hele dagen naar buiten, samen het bos in. Later besef ik dat dit ook het moment is dat ik wat meer afstand kan nemen van 'mijn wereldje'. Ik ga de stap nemen en maak een afspraak met Mireille voor een heuze les:-) bijna een jaar na onze eerste ontmoeting!

Waar Mireille me voor gewaarschuwd had, gebeurde direct, ik voelde me een complete idioot en begreep er echt helemaal niets van! En ik maar denken dat ik best een beetje kon sturen... Toch was het leuk. De dagen erna vol moed thuis aan de slag, huilend kwam ik een week lang van mijn paard af. Tot mijn man het helemaal zat was en me dwong om twee dagen naar Mireille te gaan. Twee dagen 2x per dag les, heel spannend!

Na deze twee dagen was ik ineens 6 stappen verder! Mede doordat Mireille me op haar mooie en lieve Rechter liet rijden en me het zo liet voelen. Kort daarna ben ik nog 2 dagen geweest en rijd nu regelmatig een les. Ik leer om weer zelf te rijden, voelen, nadenken. Mijn Tino is weer blij en het gaat super. Misschien dat we deze winter weer eens naar concours kunnen. Erg bijzonder, want nog niet zo heel lang geleden had ik nog geen B proef met hem door kunnen sturen....

Mijn twijfel of deze manier van rijden te combineren valt met het starten in het subtop, zijn volledig verdwenen. Eigenlijk kan ik wel zeggen, dat als je echt van je paard houdt, je verplicht ben om minimaal 1x bij Mireille te gaan lessen. Ga 1x van het bekende pad, durf verder te kijken dan de manier waarop je altijd bezig bent geweest. Ben je nog eerlijk bezig, weet je nog waar je mee bezig bent?

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling CRKBO Instelling sbb beeldmerk